JÁTÉKOS FOGLALKOZÁS 3.

A gyerekek csoportokban dolgoztak, amit szintén nagyon élveztek, hiszen a közös munkát az órákon is szívesen végzik. Az előadáson hallottakról kaptak kérdéseket a csapatok és le kellett írniuk, hogy mire emlékeztek az Unióval kapcsolatban. Érdekessé tette a „versenyt” az a feladat, amikor különböző nyelven hallottak dalokat és fel kellett ismerniük a nyelveket. Nagyon jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt és hasznos információkat tudtunk meg.

Tanuló véleménye:

Papp Klaudia:”Sok dolgot megtudtunk az Európai Unióról és nagyon jó volt a végén a verseny.”

A játékos csoportmunka az egyéni kompetenciákat (készségtárgyak, kapcsolati hálók, teljesítmény, gondolkodásmód), önismereti tréning keretében vizsgálta, az európai uniós elvárásoknak megfelelő gondolkodásmód mentén.

 A tréning három részből állt:

• „Játékok és kvízkérdések”: szórakoztató és egyben oktató helyzetfelismerő és önértékelő játékok
• „Mit jelent pontosan Magyarország, és mit az EU?”: vidám tények az unióról és tagországairól egy klikkelhető Európa-térkép segítségével

• „Ismerd meg a jogaidat!”: játékok, videók és információk a gyermekjogokról két korcsoport számára

 Míg az első érzékenyítő tréning alkalmával az volt a cél, hogy az önismeret terén sokkal közelebb vigyük egy reális önkép kialakításához a gyerekeket, itt a közösségi viszonyrendszer szempontjainak meghatározása, és ennek révén egy globálisabb közeg, az Európai Unió részeként tevékenykedő társadalom meghatározása, és abban a magunk tevékenységének felfedezése volt a cél. A “társadalom a társadalomban, egyén a közösségi közösségben” szindróma egy átfogóbb és felelősségteljesebb látásmódot, perspektívát tud adni a diákoknak, főként azoknak, akik saját lakókörnyezetükön túl nemigen jártak még, ehhez képest képesek legyenek felismerni és elismerni más népek kultúráját. Ám egyúttal saját kultúrájuk és közösségi értékeik továbbvitelét is fontosnak tartsák, hiszen ez határozza meg nagy volumenekben az identitásukat.

A hátrányos helyzetű gyerekek, különösen a halmozottan hátrányos helyzetben élők saját környezetüktől még nem voltak távol, ami két dolgot jelent: nem ismernek fel és el más mentalitást, és nincs vonzó alternatív képük egy esetlegesen jobb és biztos jövőt illetően. Emiatt az európai közösség más népei, társadalmi és kultúrái bemutatását vizuálisan is felismerhetővé tettük azért, hogy barátságosabban prezentáljuk a differenciákat.

A játékok, feladatok lehetőséget teremtettek a tanulók számára, hogy a sajátjuktól eltérő életminőségű/helyzetű társakkal kerüljenek együttműködő kapcsolatba, ezáltal a résztvevő tanulók kompetenciái, köztük a szociális kompetenciái fejlődjenek.

  • Érzékenyítő tréning 3 2015.03.27 (1)
  • full screen slider
  • Érzékenyítő tréning 3 2015.03.27
css slideshow by WOWSlider.com v6.4

Comments are closed.