SAJTÓKÖZLEMÉNY

TAMOP-3.3.14.B-14/1-2014-0018

Tehetséges Európa – testvériskolai kapcsolat létrehozása

 

Hiánypótló pályázati programot zárt le sikeresen a Dancs Lajos Ének-zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Nagyecseden. “Tehetséges Európa – testvériskolai kapcsolat létrehozása” című testvériskolai projekt kedvezményezettje a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mátészalkai Tankerülete volt, amelynek koordinálásában az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 17 millió forintból szerveztek programokat a nagyecsedi diákoknak.

2014. szeptember 1-jén indult el a projekt hosszú előkészület után. A Dancs Lajos Iskola testvériskolája az Erdélyben található Hosszúmezei Általános Iskola volt. Az együttműködés keretében a hazai intézményből 30, a határon túli iskolából 10 diák kapcsolódott be a projektbe,akiket a nagyecsedi tanulók már tavasszal meglátogattak saját iskolájukban, majd június végén a Balatonon nyaraltak együtt. A személyes találkozások azonban csak két programot jelentettek a projekt során megvalósított több tucat eseményből.

Szakmailag elismert, országos hírű művészekkel és sportolókkal is találkozhattak a gyerekek. A Magyar Versmondók Egyesületének programjain első sorból élvezhették Huzella Péter és Radványi Balázs Kossuth-díjas előadóművészek, Gerendás Péter Liszt-díjas zeneművész, a Sajtkukacz együttes, valamint Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás, a Nemzeti Színház művészeinek előadását. Minden hónapra jutott egy előadás, emellett pedig iskolán kívüli tanóra keretében idegen nyelvi kurzuson és interaktív foglalkozássorozaton vehettek részt a diákok. Balatonszemesi nyaralásukról egy filmes stáb dokumentumfilmet készített, amit a többi program fotóival együtt bárki megnézhet a projektre létrehozott nagyecsed.testveriskolak.com weboldalon. A filmben a fellépők is nyilatkoznak a találkozás élményéről: Molnár Ferenc Caramel, a Kávészünet zenekar, a Children of Distance együttes, a tinédzserek körében rendkívül népszerű Szabyest, és Katus Attila hatszoros aerobic világbajnok is ellátogatott hozzájuk.

Hetente egyszer beszélgettek a diákokkal a pedagógusok az önkéntesség, az Európai Unió, a határon túli magyarok és a külföldi partneriskola témájában, amiket nagyelőadásokon, külső szakemberektől is meghallgathattak a gyerekek. Három alkalommal zajlott játékos csoportfoglalkozás is, amelyen státuszgyakorlatokat, improvizációs feladatokat oldottak meg a diákok közösen.

Amellett, hogy a projekthez kapcsolódó jelentős értékű papírírószert is biztosította a pályázat az iskola számára, lehetőséget teremtett a tanulóknak, hogy a sajátjuktól eltérő életminőségű és helyzetű társakkal kerüljenek együttműködő kapcsolatba, ezáltal a résztvevő tanulók kompetenciái, köztük a szociális kompetenciái fejlődjenek. Reményeik szerint mindez hozzájárul a tanulmányi eredményeik és iskolai eredményességük javulásához, társaikhoz, a közösséghez való kapcsolatuk fejlődéséhez, illetve a közös programok segítették a tanulók egymás iránti előítéletességének csökkenését észrevétlenül, játékos, ismeretterjesztő, zenei és irodalmi alapon.

A projekt szakmai vezetője Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész-drámapedagógus, a projektmenedzser Tóth Katalin, az intézmény igazgatója volt.

 

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>